Nieuwe ontwikkelingen

Participatie

Vanuit de intern opgestarte trainingen om de politieke- en omgevingssensitiviteit bij medewerkers te vergroten, is geconstateerd dat er extra nadruk gelegd moet worden op het onderwerp participatie bij initiatieven. Om inwoners, ondernemers en instanties vroegtijdig mee te kunnen laten denken bij projecten en ze met eigen (ruimtelijke) initiatieven te laten komen om de openbare buitenruimte te verbeteren, is een positieve houding van medewerkers een belangrijke randvoorwaarde. Zeker gezien vanuit de nieuwe Omgevingswet die in 2021 ingaat. Investeren in tijd en capaciteit aan de voorzijde van een project en/of initiatief kan een positief effect hebben zowel op het uitvoeringsproces als op het uiteindelijk resultaat.

Aandacht voor duurzame inzetbaarheid bij Buurt

De stijging van de gemiddelde leeftijd van de medewerkers van de afdeling Buurt heeft gevolgen voor de fysieke en mentale belastbaarheid. Deze medewerkers kunnen o.a. door aanpassingen in het (uitvoerend) takenpakket langer inzetbaar blijven. Indien noodzakelijk wordt naar maatwerk oplossingen gezocht.

Ontwikkelingen VTH

Bij de verdere uitwerking van de nieuwe Omgevingswet, de kwaliteitscriteria 2.1 en de Wet private kwaliteitsborging zijn drie zaken van belang:

  1. De Omgevingswet laat vermoedelijk een verschuiving zien van vergunningverlening naar toezicht en handhaving en dus ook een verschuiving van personeel. Hoe die verschuiving er uit ziet wordt pas in 2020 en 2021 duidelijk. De concretisering van de financiële consequenties gebeurt dan ook pas in die periode.

  2. Afhankelijk van nog te maken keuzes in de concretiseringsslag kan de implementatie van de Omgevingswet mogelijk meer kosten met zich meebrengen.

  3. De uitwerking van de kwaliteitscriteria 2.2 en de wet kwaliteitsborging bouwen zullen ook gevolgen hebben voor het personeelsbestand (meer handhaving en soms uitbesteding van werk).

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf