Overige ontwikkelingen
Omgevingswet
Het Rijk verwacht de Omgevingswet in 2021 in te voeren. Vooruitlopend wordt in 2020 de initiële voorbereiding afgerond door de aanschaf en ingebruikname van nieuwe informatiesystemen voor VTH en ruimtelijke planvorming, welke bovendien zijn aangesloten op het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Aldus kunnen we vanaf 2021 conform de Omgevingswet werken. Aangezien het DSO vanaf het zgn. basisniveau na 2021 nog wordt doorontwikkeld, zal de bijbehorende doorontwikkeling van de betreffende informatiesystemen gedurende en na 2021 nog de nodige inspanning vergen bij verschillende organisatieonderdelen.
Basisregistratie Ondergrond (BRO)
Per 1 januari 2018 is de BRO in werking getreden. Dit betreft een registratie van voornamelijk de samenstelling van de ondergrond en bijbehorende technieken om deze in kaart te brengen, zoals grondwaterstanden, boringen, etc. (kabels en leidingen horen hier niet bij). Bronhouders, waaronder gemeenten, moeten sindsdien een aantal onderdelen van de BRO verplicht aanleveren bij de zgn. Landelijke Voorziening BRO. Realisatie van de BRO geschiedt in vier tranches, waarbij in elke tranche nieuwe gegevens worden toegevoegd aan de BRO. In 2021 wordt de vierde en laatste tranche ingevoerd, zodat de BRO op 1 januari 2022 volledig is.
Monitoring en Sturing
In 2021 gaan we verder met de ontwikkeling van managementdashboards, dit doen we via het programma ‘Monitoring & Sturing’. Nadat we gestart zijn met het vervolmaken van de dashboards Mens en Werk, volgen de dashboards voor Sociaal, Beheer, Vergunningen, Klanten en Telefonie. De inhoud van de dashboards wordt door een stuurgroep bepaald waarin alle DUO-organisaties zijn vertegenwoordigd. Het vervaardigen van de dashboards/rapportages is uitbesteed waarbij de applicatiebeheerders van de diverse databases zijn aangehaakt om de volledigheid en betrouwbaarheid te kunnen garanderen. Door gebruikmaking van een datawarehouse is het mogelijk data uit verschillende systemen aan elkaar te koppelen.